- Dieta

Zdrowe odżywianie – czy to możliwe?

Dobra jakość często nie idzie w parze z ceną i marką. Firmy wykorzystują fakt, że konsumenci rzadko czytają etykiety. Szybkie zakupy nie sprzyjają czytaniu, zwykle po ciężkim dniu pracy. Etykiety zaczynają czytać osoby, które są zmuszone. Alergicy, osoby z wkluczeniami i co raz częściej osoby zainteresowane zdrowym stylem życia oraz z podejściem holistycznym do zdrowia. Czy faktycznie w śmietanie potrzebna jest skrobia bądź mączka chleba świętojańskiego? Dodatki substancji konserwujących i chemiczne barwniki również nie są jednorazowymi przypadkami.

To, że mają negatywny wpływa na zdrowie – wszyscy wiedzą. Gdzie więc szukać dobrych jakościowo produktów?

Idealnym rozwiązaniem byłby swój ogród warzywny, mięso z własnej hodowli – jednak nawet na wsi jest to rzadkość. Warto jednak szukać, a poszukiwania zacząć od lokalnych dostawców i rolników. W sklepach też można dostać produkty bez chemii, warto pochylić się nad etykietą. Często szkodliwe E znika na opakowaniu i zastępuje go rozszerzona nazwa – też warto zwrócić na to uwagę, jeśli jakiś składnik jest nam nieznany i to sprawdzić.

Warto dokładnie myć warzywa i obierać ze skóry, która ma największą zawartość chemii. Jeśli chodzi o półprodukty to obowiązkowo czytajmy etykiety i wybierajmy te z najprostszym składem. Produkty z prostym składem powinny górować w naszej kuchni. Bez E, barwników, polepszaczy i innych poprawiających wygląd i smak produktu, ale niestety niemającym żadnego związku z odżywianiem organizmu. Jeśli nie chcesz zatruwać swojego organizmu składnikami, które tak naprawdę w nawet najmniejszych ilościach mają negatywny wpływ na różne organy, zacznij czytać etykiety. Zakasuj rękawy i biegnij do kuchni.

Klimatyzacja Warszawa przyjdzie z pomocą, jeśli nie będziesz chciał gotować się w kuchni w upale. Własnoręcznie przyrządzone produkty, nawet świeży chleb, a przede wszystkim zainwestowany czas pokażą ci, jak wiele zmienia naturalna żywność. Jak dojdziesz do wprawy z czytaniem etykiet to zajmie ci to dosłownie kilka minut więcej. Gotowanie z czasem będzie sprawiało ci samą przyjemność.

Jedzenie wpływa na to jak się czujemy i jak wyglądamy. Zdrowa dieta bezpośrednio przekłada się nawet na liczbę przeziębień w roku. Zamiast zrównoważonej i naturalnej wybieramy przetworzoną i chemiczną, często w ramach oszczędzania czasu. Nie mamy go za wiele zarówno na zakupy, jak i na gotowanie. Skutki często są opłakane. Alergia wynikająca często z uszkodzenia jelit, nietolerancje pokarmowe a na dodatek chemia, która odbija się nawet na zdrowiu psychicznym. Zawalcz o swój organizm, pokochaj na nowo i wróć do korzeni babcinej kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *